برای مهاجرت به آلمان بهتر است هزینه زندگی در آلمان را بدانید. به همین دلیل در این مقاله النورا به بررسی مهمترین هزینه های زندگی در آلمان پرداختیم…
نویسنده: فرناز صفی
تاریخ انتشار : 27 ژانویه 2025
فهرست مطالب مهم [نمایش]
آیا تصمیم دارید که آلمان را به عنوان مقصد مهاجرتی مدنظر خود انتخاب کنید؟ در این صورت، باید درباره هزینه زندگی در آلمان نیز اطلاعات لازم را به دستآورید. در واقع، یک مهاجر باید بداند که برای تحصیل، تهیه غذا، پوشاک، استفاده از سرویس حمل و نقل و… در این کشور باید چقدر هزینه کند. به همین خاطر، در این مطلب همه آنچه باید درباره هزینه های زندگی در آلمان و هزینه یک ماه زندگی در آلمان بدانید را برای شما تهیه کردهایم.
بررسی هزینه های زندگی در آلمان
به منظور زندگی در آلمان برای تأمین هزینههای مسکن، غذا، حمل و نقل خصوصی و عمومی، دریافت خدمات درمانی و آموزشی و سایر موارد باید بودجه قابل توجهی را کنار بگذارید. به علاوه، هزینه زندگی در هر کدام از شهرها و مناطق آلمان میتواند با توجه به موقعیت مکانی، سبک زندگی، تعداد اعضای خانواده و… متفاوت باشد. برای داشتن زندگی بهتر باید بدانید که چگونه در کشور آلمان، هزینههای زندگی خود را مدیریت کنید. در کل، شما این وظیفه را دارید که درآمد و هزینه زندگیتان را به سطح مناسبی برسانید تا زندگیایدهآلی در آلمان داشته باشید. هزینه زندگی در کشور آلمان به سرعت در حال تغییر است. اروپا چند سال پرتلاطم را از زمان همهگیری کرونا تجربه میکند. بیشترین هزینه زندگی در آلمان به انرژی و مواد غذایی مربوط میشود. انتظار میرود که تورم نیز تا پایان سال 2025 در این کشور ادامه داشته باشد. در این بخش، به بررسی انواع هزینههای زندگی در این کشور میپردازیم.
یکی از هزینه های زندگی در آلمان هزینه تحصیل است
آیا میدانستید که میتوانید در آلمان رایگان تحصیل کنید؟ در مقاله تحصیل رایگان در آلمان با شرایط این نوع تحصیل آشنا شوید.
هزینه تحصیل در کشور آلمان
آیا میدانید که تحصیل در مدارس دولتی و متوسطه آلمان (Germany) رایگان است و ملزم به پرداخت شهریه نخواهید بود؟ در واقع، رایگان بودن هزینه تحصیل در آلمان از عواملی محسوب میشود که مهاجرین را ترغیب به مهاجرت به کشوری مانند آلمان میکند. اما اگر قصد ثبت نام فرزندتان در مدارس بینالمللی را دارید، مسلماً باید بودجهای به اندازه سالیانه ۱۵ الی ۲۰ هزار یورو به صورت تقریبی کنار بگذارید. علاوه بر این، تحصیل در دانشگاههای دولتی آلمان نیز رایگان است و دانشگاهها شهریهای از دانشجویان دریافت نمیکنند. اما برای تحصیل در دانشگاههای غیرانتفاعی باید به صورت سالیانه برای آموزش در مقاطع لیسانس، ارشد و دکترا هزینه قابل توجهی را پرداخت کنید که به طور معمول از ۷۰۰۰ یورو به بالا در سال متغیر خواهد بود. همچنین، دانشجویان می توانند از خدمات بیمه درمانی دانشجویی نیز استفاده کنند که هزینه آن به صورت ماهیانه حدود 110 یورو است. البته، برای تهیه مسکن دانشجویی نیز باید برای خوابگاههای دولتی و خصوصی به ترتیب مبلغی به اندازه ۲۰۰ الی ۶۰۰ یورو در ماه بپردازید.
هزینه های مربوط به خودرو در آلمان
اگر به عنوان مهاجر قصد خرید خودرو در آلمان را دارید، باید از هزینههای مربوط به آن بیشتر مطلع شوید. میانگین قیمت خودرو نو در این کشور به میزان ۳۷۷۹۰ یورو است، در حالی که برای خرید ماشین دست دوم باید تقریباً ۱۸۷۵۰ یورو کنار بگذارید. برای ثبت پلاک خودرو به نام خودتان در این کشور نیز میزان هزینههای جانبی تقریباً حدود ۱۰۰ یورو خواهد بود. جهت انجام معاینه فنی خودرو نیز باید مبلغی بین ۱۰۰ الی ۱۵۰ یورو را کنار بگذارید. به منظور تهیه بیمه نامه برای خودرو به صورت تقریبی باید مبلغی بین ۳۰۰ الی ۱۰۰۰ یورو را به صورت سالیانه پرداخت کنید. همچنین، باتوجه به نوع خودرو، میزان مالیاتی به ارزش تقریباً ۱۱۰ یورو را باید به دولت بپردازید. قیمت سوخت در آلمان نیز به صورت مداوم به دلیل بحران انرژی در این کشور در حال نوسان است.
هزینه حمل و نقل عمومی در آلمان
هزینه حمل و نقل را در هنگام تحلیل هزینه ها در آلمان باید در نظر بگیرید. مسلماَ هر فردی در طی زندگی در آلمان نیاز دارد که از وسایل نقلیه عمومی استفاده کند. از مقرون به صرفهترین وسایل نقلیه عمومی میتوان به دوچرخه اشاره کرد که فرد لازم نیست هزینهای بابت استفاده از آن پرداخت کند. آلمان از نظر شبکه حمل و نقل عمومی در جهان پیشتاز است؛ امکان تردد بین شهری یا درون شهری در این کشور با استفاده از مترو، اتوبوس، تراموا و… وجود دارد. به طور میانگین برای استفاده از وسایل نقلیه عمومی در این کشور به صورت ماهیانه باید بودجهای به اندازه تقریباً ۵۰ یورو کنار بگذارید. اما اگر قصد استفاده از تاکسی را برای تردد بین شهری یا درون شهری دارید، باید مبلغی به اندازه حدوداً ۵ یورو را پرداخت کنید. البته تاکسیها مجهز به دستگاه کیلومتر شمار هستند تا هزینه سفر به صورت دقیقتر محاسبه شود.
استفاده از حمل و نقل عمومی در کاهش هزینه زندگی در آلمان موثر است
اگر میخواهید در آلمان مشغول به کار شوید اما دورهای ندیدید بهتر است مقاله شرایط آوسبیلدونگ آلمان را به عنوان یک فرصت مطالعه کنید.
هزینه محل اقامت در آلمان
هزینه اجاره آپارتمان در آلمان در مقایسه با دیگر کشورها کمی بیشتر است. به عنوان مثال، برای اجاره آپارتمان ۱ خوابه در مرکز شهر باید حدود ۹۵۰ و جهت اجاره آپارتمان ۱ خوابه در خارج از شهر باید تقریباً ۷۰۰ یورو بپردازید. به منظور اجاره آپارتمان دو خوابه در مرکز و خارج از شهر به ترتیب بودجهای به اندازه حدوداً تا ۱۵۰۰ و ۱۲۰۰ یورو در ماه نیاز خواهید داشت. شما نباید انتظار داشته باشید که با این قیمتها در شهرهای بزرگ آلمان مانند مونیخ (Munich) و برلین (Berlin) خانه پیدا کنید. در واقع، میانگین هزینه اجاره آپارتمان در شهرهای بزرگ آلمان به طور قابل توجهی بالاتر است. اما هزینه اجاره مسکن در شهرهایی مانند لایپزیگ (Leipzig)، تورینگن (Thuringia) و براندنبورگ (Brandenburg) مقرون به صرفهتر از سایر شهرهای آلمان است. برای خرید خانه ۶۰ متری نیز در مرکز شهر به بودجهای تقریباً به اندازه ۳۶۰ هزار یورو نیاز خواهید داشت. قبل از مهاجرت به آلمان بهتر است که درباره هزینه محل اقامت در آلمان بیشتر تحقیق کنید تا با مشکل در تامین مخارج مواجه نشوید.
هزینههای جانبی مربوط به تفریح و سرگرمی
هزینههای مربوط به فعالیتهای اوقات فراغت، سرگرمی و رویدادهای فرهنگی به ترجیحات شخصی و موقعیت مکانیتان بستگی دارد. در بسیاری از شهرها امکان استفاده رایگان یا با هزینه کمتر از جاذبههای فرهنگی، پارکها و امکانات تفریحی برای مهاجرین فراهم شده است. در کل، جهت تهیه بلیط سینما در آلمان به طور متوسط باید مبلغی به اندازه ۸ الی ۱۵ یورو پرداخت کنید. برای عضویت در باشگاه نیز به صورت تقریبی باید به میزان ۲۰ الی ۱۰۰ یورو در ماه هزینه کنید. جهت صرف غذا در رستورانهای ارزان و متوسط نیز به صورت تقریبی باید بین ۱۲ الی ۳۰ یورو کنار بگذارید.
هزینه مالیات بر درآمد در آلمان
به عنوان مهاجری که در آلمان زندگی میکند، براساس درآمدتان باید نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنید. میزان مالیات بر درآمد در این کشور بالا است و باید بودجه تقریباً زیادی را برای پرداخت آن کنار بگذارید. به صورت کلی، اگر حدود ۱۱۶۰۴ در سال درآمد داشته باشید، مشمول پرداخت مالیات نخواهید بود. کسانی که در طی سال بیشتر از ۲۷۰ هزار یورو درآمد دارند، باید بالاترین میزان مالیات را پرداخت کنند.
هزینه مهدکودک در آلمان
مانند بسیاری از کشورها، آلمان با کمبود مراکزی مواجه است که در زمینه مراقبت از کودکان تخصص دارند. در حالی که هر کودک بالای یک سال به طور قانونی حق دارد در مهدکودک دولتی ثبت نام شود، اما مهدکودکها گنجایش لازم را ندارند. برای ثبت نام کودکتان در مهدکودکهای دولتی آلمانی بودجهای به اندازه تقریباً بین ۷۰ الی ۲۰۰ یورو به صورت ماهیانه احتیاج خواهید داشت. هر چند در ایالتهایی از قبیل هامبورگ و برلین، برای ثبت نام فرزندتان در مهدکودکهای دولتی لازم نیست که هزینهای پرداخت کنید. اگر قصد دارید که فرزندتان به مدت بیشتری در مهدکودک نگهداری شود، باید مراکز خصوصی را انتخاب کنید. برای ثبت نام کودکان در مهدکودکهای خصوصی و دوزبانه باید هزینهای معادل تقریباً ۱۰۰۰ یورو در ماه پرداخت کنید که مبلغ بسیار بالایی است.
هزینه خوارو بار در فروشگاه های مختلف آلمان متفاوت است
اگر به موسیقی علاقه دارید در دانشگاه های آلمان فرصتهای خوبی به دست خواهید آورد. تحصیل موسیقی در آلمان را با کمک مشاورین النورا به سادهترین راه ممکن شروع کنید.
هزینه تهیه خوار و بار در آلمان
یک فرد مجرد برای تهیه خوار و بار در آلمان به بودجهای تقریباً به میزان ۲۰۰ الی ۳۰۰ یورو در ماه نیاز دارد. البته، سبک زندگی، نیازها و ترجیحات هر فرد ممکن است در افزایش یا کاهش هزینهها مؤثر باشند. در صورت خرید از فروشگاههایی که تخفیف دارند، در هزینهها صرفهجویی خواهید کرد. به علاوه، باید انتظار داشته باشید که برای تهیه خوار و بار در شهرهای بزرگ آلمانی از قبیل هامبورگ، فرانکفورت و مونیخ بیشتر هزینه کنید. هزینه برخی از اقلام ضروری در این کشور را به صورت تقریبی در جدول زیر برای شما تهیه کردهایم؛ قیمتها در فروشگاههای مختلف متفاوت خواهند بود.
اقلام غذایی
هزینه زندگی در آلمان
1 لیتر شیر
1.50 یورو
500 گرم نان
3 یورو
10 عدد تخم مرغ
3 یورو
1 کیلوگرم سیب زمینی
2 یورو
1 کیلوگرم مرغ
5 الی 10 یورو
1 کیلوگرم گوجه فرنگی
2 الی 5 یورو
1 لیتر آب معدنی
1.5 یورو
500 گرم کره
2 الی 3 یورو
تحصیل مهندسی برق در آلمان فرصتی عالی برای یادگیری در یکی از پیشرفتهترین سیستمهای آموزشی جهان است. دانشگاههای معتبر آلمان به شما امکان رشد علمی و حرفهای میدهند.
هزینه خدمات رفاهی
هنگام تهیه فهرستی از هزینههای زندگی در آلمان باید هزینه خدمات رفاهی از قبیل آب، برق، گاز، اینترنت و… را در نظر بگیرید. با توجه به متراژ آپارتمان و میزان مصرف انرژی، هزینه آب، برق و گاز به صورت میانگین حدود ۱۲۰ الی ۳۵۰ یورو در ماه خواهد بود. برای تهیه سرویس اینترنتی نیز با توجه به حجم اینترنت باید مبلغی به اندازه تقریباً ۱۵ الی ۵۰ یورو کنار بگذارید.
ارزانترین شهرهای آلمان کدامند؟
آیا بودجه زیادی ندارید و تصمیم به نقل مکان به یکی از شهرهای آلمان را گرفتهاید؟ اول از همه باید رویای مهاجرت به شهرهایی مانند برلین، هامبورگ و فرانکفورت را فراموش کنید؛ چون هزینههای زندگی در این شهرها برای افرادی که بودجه زیادی ندارند، بسیار بالاتر از تصورات است. در جدول زیر، فهرستی از شهرهای ارزان آلمان را برای شما تهیه کردهایم:
ارزانترین شهرهای آلمان
● لایپزیگ (Leipzig)
● سیگن (Siegen)
● بوخوم (Bochum)
● اسنابروک (Osnabruck)
● برمن (Bremen)
● تورینگن (Thuringia)
● براندنبورگ (Brandenburg)
مقایسه هزینه زندگی در آلمان با سایر کشورها
آلمان در ردیف ثروتمندترین کشورهای دنیا قرار میگیرد؛ اما هزینههای زندگی در این کشور با سایر کشورهای اتحادیه اروپا قابل مقایسه نیست. برای زندگی در این کشور در مقایسه با انگلستان (England)، دانمارک (Denmark)، نروژ (Norway)، هلند (Netherlands)، سوئیس (Switzerland)، اتریش (Austria)، لهستان (Poland)، ایتالیا (Italy) و فرانسه (France) بودجه کمتری احتیاج خواهید داشت.
در هزینه های زندگی در آلمان هزینه خدمات درمانی را در نظر بگیرید
حداقل هزینه زندگی در آلمان
برای زندگی در آلمان باید چه میزان هزینه کرد و حداقل چقدر بودجه لازم هزینه ماهیانه زندگی در آلمان است؟ این سؤال ذهن بسیاری از علاقهمندان به مهاجرت به کشوری پیشرفته مانند آلمان را درگیر کرده است. در این کشور با کمتر از ۱۰۰۰ یورو در ماه میتوانید به سختی زندگی کنید. در شهرهای آلمانی با اجاره بهای بالاتر، این مبلغ به حدود ۱۵۰۰ الی ۲۰۰۰ یورو در ماه نیز میرسد. البته حداقل هزینه زندگی در آلمان از منطقه ای به منطقه دیگر متفاوت است و تا حد زیادی به تعداد اعضای خانواده و سبک زندگی مهاجرین بستگی دارد.
سخن آخر
آیا تصمیم گرفتهاید که برای مهاجرت تحصیلی، کاری و… کشور آلمان را انتخاب کنید؟ در این صورت، بهتر است که پیش از آغاز مسیر مهاجرت، با جزئیات مربوط به هزینه زندگی در آلمان بیشتر آشنا شوید. هزینه های زندگی در آلمان به صورت کلی به آموزش، خدمات رفاهی و درمانی، حمل و نقل، تهیه خوار و بار و… مربوط میشود. با وجود اینکه قیمتها در آلمان نسبتاً بالا است، ولی با کشورهای اروپایی مانند سوئیس، هلند، ایتالیا و… قابل مقایسه نیست. اما امکان تحصیل به مقرون به صرفه در دانشگاهها و مدارس این کشور از عواملی است که مهاجرین بینالملل را ترغیب به انتخاب آلمان به عنوان بهترین مقصد مهاجرتی میکند. چنانچه در فکر دریافت ویزا و اقامت آلمان هستید، در این راه از کمک تیم مهاجرتی النورا نیز غافل نشوید. با النورا، دیگر دریافت اقامت تحصیلی کشورهای برتر دنیا مانند آلمان برای شما یک رویا نخواهد بود!
همین حالا با ما رایگان مشاوره کنید
سوالات متداول
در قسمت زیر به برخی از پرسشهای متداول درباره «هزینه زندگی در آلمان» پاسخ دادیم:
۱. هزینه تهیه خوار و بار در کدامیک از شهرهای آلمان بیشتر است؟
برای تهیه خوار و بار در شهرهای بزرگتر آلمان مانند مونیخ، فرانکفورت و هامبورگ باید بیشتر هزینه کنید.
۲. آیا برای تحصیل در دانشگاههای دولتی آلمان باید شهریه به دانشگاه پرداخت کرد؟
خیر؛ تحصیل در دانشگاههای دولتی کشور آلمان رایگان است و دانشجو لازم نیست که شهریهای بپردازد.
۳. آیا هزینه زندگی در کشور آلمان مقرون به صرفه است؟
خیر؛ برای تامین مخارج زندگی در آلمان باید هزینه بالایی را برای تهیه غذا، خرید و اجاره مسکن، تحصیل، دریافت خدمات رفاهی و... بپردازید.
۴. آیا مهاجرین میتوانند کودکان خود را به راحتی در مهدکودکهای دولتی آلمان ثبت نام کنند؟
خیر؛ مهد کودکهای دولتی آلمان، گنجایش کمی برای پذیرش کودکان دارند و باید برای ثبت نام در مهدکودکهای خصوصی اقدام کنید.
۵. مهاجرین برای تفریح و سرگرمی در آلمان باید چه مقدار هزینه کنند؟
به عنوان مهاجر برای تفریح و سرگرمی در آلمان باید به صورت تقریبی بین ۵ الی ۲۰ هزار یورو در ماه کنار بگذارید.
دانشگاه فرای برلین (Freie Universität Berlin) یکی از معتبرترین مؤسسات آموزش عالی در آلمان است که در سال 1948 با هدف ایجاد فضایی آزاد برای آموزش و پژوهش تأسیس شد. این دانشگاه در منطقه Dahlem در جنوب غربی برلین واقع شده و بهعنوان یکی از دانشگاههای برجسته آلمان، در رتبهبندیهای جهانی نیز جایگاه بالایی دارد…
دانشگاه کیل در سال 1655 در شهر پر جنب و جوش کیل آلمان تاسیس شد. این دانشگاه در دسته دانشگاههای دولتی کشور آلمان قرار گرفته و سالانه دانشجویان بومی و بینالمللی زیادی را به خود جذب میکند…
دانشگاه هامبورگ در فهرست بهترین مراکز آموزشی آلمان قرار میگیرد که هر ساله از دانشجویان بینالمللی زیادی استقبال میکند. جهت تحصیل در دانشگاه هامبورگ باید ویزای تحصیلی آلمان را با کمک تیم النورا دریافت کنید…
اگر به رشتههای فنی علاقهمند هستید، دانشگاه فنی مونیخ را در برنامهتان قرار دهید. در این مقاله النورا با دانشگاه فنی مونیخ آلمان و روش گرفتن پذیرش آن آشنا شوید…
دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ با پیشرفتهترین سیستم آموزشی توانسته در جایگاه پرطرفدارترین مراکز آموزشی آلمان قرار بگیرد. با پذیرش LMU در النورا آشنا شوید…